czwartek, 11 grudnia 2014

Kompot jabłkowy z migdałami



W Polsce kompotem nazywamy napój, podczas gdy we Francji jest to rodzaj deseru z gotowanych owoców, który jemy łyżeczką, a nie pijemy. Można go zrobić z większości owoców. U mnie tradycyjnie jak na ta porę roku z jabłek. Przygotowanie jest tak banalne, ze aż zastanawiałam się czy warto publikować taki przepis… Jednak trzeba wiedzieć, ze Francuzi są bardzo minimalistyczni w kuchni. Często bardziej liczy się forma podania niż to co na talerzu. Żeby to lepiej wyjaśnić może kiedyś napisze oddzielny post na ten temat.

Składniki:

- kilka jabłek
- łyżeczką stewii
- płatki migdałowe
- szczypta cynamonu

Przygotowanie:

1. Obrać i pokroić jabłka na małe kawałki. Przełożyć je do garnka, dodać odrobinę wody, cynamon, stewie i gotować do miękkości.
2. Po ugotowaniu podawać w małych miseczkach z dodatkiem płatków migdałowych. Można je zastąpić innymi orzechami, bakaliami, płatkami owsianymi lub zjeść same…





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz