czwartek, 4 grudnia 2014

Miodowo-musztardowa kaczka z estragonem



Kaczka to jedno z moich ulubionych mięs, bardzo często wybieram ją kiedy zdarza mi się jeść w restauracji. Tym razem odważyłam się ją zrobić w domu. Tym bardziej, ze po wizycie na paryskich targach wina musiałam przygotować coś godnego tych trunków. Słodko-ostra kaczka pachnąca estragonem spisała się znakomicie w tej roli!


Składniki (dla 2-3 osób):


- 300 g kawałków mięsa z kaczki (może być pierś pokrojona w długie paski)

- 4 szalotki

- 5-6 małych pieczarek

- Łyżka musztardy

- Łyżeczka miodu

- kilka kropli octu balsamicznego

- 1,5 łyżki masła

- estragon, sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie:


1. Kawałki kaczki wymieszać z musztardą, miodem, octem balsamicznym i przyprawami. Pozostawić w lodówce do zamarynowania na co najmniej godzinę.

2. Roztopić połowę masła na patelni i podsmażyć kawałki kaczki po dwie minuty z każdej strony. Zdjąć mięso z patelni.

3. Obrane szalotki pokroić na cztery części (podłużne). Rozpuścić pozostałe masło na patelni (tej sam na której smażyliśmy kaczkę) i podsmażyć szalotki. Pieczarki również pokroić na cztery duże kawałki i dodać od cebuli. Smażyć pod przykryciem przez kilka minut. Dodać kawałki kaczki oraz cały sos który się wytworzył z marynaty, masła i tego co się wytopiło z kaczki. Przykryć i dusić jeszcze około 10 min.

4. Danie jest gotowe do podania. Sos świetnie komponuje się z ziemniakami, ale u mnie tym razem moja ulubiona surówka z czerwonej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz