Ta zapiekanka to sposób na odnalezienie smaków lata w te
zimowe dni. Gorące, wyjęte z piekarnika bakłażany połączone ze smakiem pomidorów,
oliwy z oliwek i ziołami prowansalskimi… Co innego może bardziej kojarzyć się z
letnimi dniami?
Składniki:
- 2 bakłażany
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 100 g tartego ementalera lub innego twardego sera (może być
też mozzarella)
- 50 g tartego parmezanu
- oliwa z oliwek
- pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Pokroić bakłażana w długie plastry. Posmarować oliwą z
oliwek z obydwu stron i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Nagrzać
piekarnik do 180° i piec aż się zarumienią (około 15-20 min).
2. W żaroodpornym naczyniu ułożyć plastry upieczonego bakłażana,
tak aby przykryć dno. Posmarować warstwę bakłażanów polowa przecieru
pomidorowego. Posypać polową ementalera i polową parmezanu. Ułożyć drugą warstwę
bakłażana, pomidorów i sera. Posypać pieprzem i ziołami prowansalskimi. Nie
trzeba solić, bo ser jest już wystarczająco słony.
3. Włożyć naczynie do piekarnika nagrzanego do 180° i piec około
20 min. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz