środa, 17 grudnia 2014

Zapiekanka z bakłażana z parmezanem



Ta zapiekanka to sposób na odnalezienie smaków lata w te zimowe dni. Gorące, wyjęte z piekarnika bakłażany połączone ze smakiem pomidorów, oliwy z oliwek i ziołami prowansalskimi… Co innego może bardziej kojarzyć się z letnimi dniami? 

Składniki:

- 2 bakłażany
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 100 g tartego ementalera lub innego twardego sera (może być też mozzarella)
- 50 g tartego parmezanu
- oliwa z oliwek
- pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

1. Pokroić bakłażana w długie plastry. Posmarować oliwą z oliwek z obydwu stron i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Nagrzać piekarnik do 180° i piec aż się zarumienią (około 15-20 min).
2. W żaroodpornym naczyniu ułożyć plastry upieczonego bakłażana, tak aby przykryć dno. Posmarować warstwę bakłażanów polowa przecieru pomidorowego. Posypać polową ementalera i polową parmezanu. Ułożyć drugą warstwę bakłażana, pomidorów i sera. Posypać pieprzem i ziołami prowansalskimi. Nie trzeba solić, bo ser jest już wystarczająco słony.
3. Włożyć naczynie do piekarnika nagrzanego do 180° i piec około 20 min. Gotowe! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz