środa, 14 stycznia 2015

Bezglutenowe naleśniki



Składniki ( na 4 naleśniki):

- 2/3 szklanki mleka roślinnego ( u mnie kokosowe)


- 1 łyżka maki jaglanej
- 2 łyżki maki gryczanej
- 1 łyżka maki z amarantusa
- 1 łyżka zmielono siemienia lnianego
- 1 jajko
- szczypta soli, cukru waniliowego i cynamonu
- olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

1. Połączyć wszystkie składniki za pomocą blendera. Ciasto jest trochę gęstsze do tego do tradycyjnych naleśników.
2. Rozgrzać patelnie i rozpuścić na niej pól łyżeczki oleju kokosowego. Smażyć naleśniki z jednej, a potem z drugiej strony. Są one trochę bardziej kruche niż tradycyjne naleśniki, wiec trzeba bardzo delikatnie przewracać je na druga stronę.
3. Gotowe! Podawać z czym chcemy. U mnie konfitura a mirabelek i wiśni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz