Składniki ( na 4 naleśniki):
- 2/3 szklanki mleka roślinnego ( u mnie kokosowe)
- 1 łyżka maki jaglanej
- 2 łyżki maki gryczanej
- 1 łyżka maki z amarantusa
- 1 łyżka zmielono siemienia lnianego
- 1 jajko
- szczypta soli, cukru waniliowego i cynamonu
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
1. Połączyć wszystkie składniki za pomocą blendera. Ciasto
jest trochę gęstsze do tego do tradycyjnych naleśników.
2. Rozgrzać patelnie i rozpuścić na niej pól łyżeczki oleju
kokosowego. Smażyć naleśniki z jednej, a potem z drugiej strony. Są one trochę
bardziej kruche niż tradycyjne naleśniki, wiec trzeba bardzo delikatnie przewracać
je na druga stronę.
3. Gotowe! Podawać z czym chcemy. U mnie konfitura a mirabelek
i wiśni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz