Takie danie jadłam podczas ostatniego pobytu na południu
Francji. Połączenie ryby z kozim serem tak przypadło mi do gustu, że spróbowałam
odtworzyć to danie w domowych warunkach.
Składniki (2 porcje):
- Filety z okonia morskiego lub innej białej ryby (np.
dorsz, czy dorada)
- 100 g miękkiego koziego sera takiego jak do smarowania
kanapek
-50 ml słodkiej śmietanki
- 50 ml białego wytrawnego wina
- tłuszcz do smażenia ryby
Przygotowanie:
1. W małym garnku powoli rozpuścić kozi ser. Nie wolno go gotować!
Delikatnie mieszając dodawać białe wino i śmietankę. Kiedy masa jest już jednolita
i lekko płynna można zestawić garnek z palnika.
2. Rybę usmażyć z obydwu stron na rozgrzanej patelni z
odrobiną tłuszczu. Kiedy jest już gotowa przełożyć ją na talerz i polać jeszcze
ciepłym sosem z koziego sera.
Jako dodatek do ryby proponuje surówkę z czerwonej cykorii
oraz tarte z czerwoną papryką i serem comté. Przepis na bezglutenowe ciasto do tarty
http://madeleinewkuchni.blogspot.fr/2014/11/tarta-z-brokuami-i-szpinakiem-na.html
Tutaj jest to tylko ciasto zapieczone z wyłożoną na nie papryka, serem – bez masy
jajecznej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz