czwartek, 22 stycznia 2015

Okoń morski w sosie z koziego sera



Takie danie jadłam podczas ostatniego pobytu na południu Francji. Połączenie ryby z kozim serem tak przypadło mi do gustu, że spróbowałam odtworzyć to danie w domowych warunkach.

Składniki (2 porcje):

- Filety z okonia morskiego lub innej białej ryby (np. dorsz, czy dorada)
- 100 g miękkiego koziego sera takiego jak do smarowania kanapek
-50 ml słodkiej śmietanki
- 50 ml białego wytrawnego wina
- tłuszcz do smażenia ryby

Przygotowanie:

1. W małym garnku powoli rozpuścić kozi ser. Nie wolno go gotować! Delikatnie mieszając dodawać białe wino i śmietankę. Kiedy masa jest już jednolita i lekko płynna można zestawić garnek z palnika.
2. Rybę usmażyć z obydwu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Kiedy jest już gotowa przełożyć ją na talerz i polać jeszcze ciepłym sosem z koziego sera.
Jako dodatek do ryby proponuje surówkę z czerwonej cykorii oraz tarte z czerwoną papryką i serem comté. Przepis na bezglutenowe ciasto do tarty http://madeleinewkuchni.blogspot.fr/2014/11/tarta-z-brokuami-i-szpinakiem-na.html Tutaj jest to tylko ciasto zapieczone z wyłożoną na nie papryka, serem – bez masy jajecznej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz