Ta zupa najlepiej smakuje w lato, kiedy można kupić piękne, dojrzale
pomidory, które wyrosły na słońcu, a nie w szklarni… No ale cóż… Trzeba sobie
też radzić z tym co mamy o tej porze roku!
Składniki (na duży garnek):
-5 średnich pomidorów
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 kostki z bulionem warzywnym (najlepiej bio lub chociażby bez glutaminianu sodu)
- 100 g koncentratu
pomidorowego
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka
Przygotowanie:
1. Obrać i pokroić cebule oraz marchewkę. Rozgrzać oliwę na
dnie garnka, który posłuży do gotowania zupy i zeszklić pokrojona cebule. Kiedy
jest już gotowa dodać miód i jeszcze chwile mieszać. Do garnka dodać marchew.
2. Pokroić i umyć pomidory,
a potem wyciąć z nich szypułki. Pokroić
na 4 części i dodać również do garnka. Zalać całość wrzątkiem, tak aby poziom
wody przykrywał poziom warzyw. Gotować do miękkości.
3. Dodać koncentrat,
kostki rosołowe i przyprawy. Zmiksować wszystko blenderem. Gotowe! Ta zupa świetnie
komponuje się z pokrojoną kulką mozzarelli, którą kładziemy na dnie talerza w którym
serwujemy zupę. Ser rozpuszcza się delikatnie pod wpływem temperatury zupy i
smakuje znakomicie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz