czwartek, 22 stycznia 2015

Krem ze świeżych pomidorów



Ta zupa najlepiej smakuje w lato, kiedy można kupić piękne, dojrzale pomidory, które wyrosły na słońcu, a nie w szklarni… No ale cóż… Trzeba sobie też radzić z tym co mamy o tej porze roku!

Składniki (na duży garnek):

-5 średnich pomidorów
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 kostki z bulionem warzywnym (najlepiej bio lub chociażby bez glutaminianu sodu)
-  100 g koncentratu pomidorowego
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka

Przygotowanie:

1. Obrać i pokroić cebule oraz marchewkę. Rozgrzać oliwę na dnie garnka, który posłuży do gotowania zupy i zeszklić pokrojona cebule. Kiedy jest już gotowa dodać miód i jeszcze chwile mieszać. Do garnka dodać marchew.
2.  Pokroić i umyć pomidory, a potem wyciąć z nich szypułki.  Pokroić na 4 części i dodać również do garnka. Zalać całość wrzątkiem, tak aby poziom wody przykrywał poziom warzyw. Gotować do miękkości.
3.  Dodać koncentrat, kostki rosołowe i przyprawy. Zmiksować wszystko blenderem. Gotowe! Ta zupa świetnie komponuje się z pokrojoną kulką mozzarelli, którą kładziemy na dnie talerza w którym serwujemy zupę. Ser rozpuszcza się delikatnie pod wpływem temperatury zupy i smakuje znakomicie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz