Comté, to jeden z moich ulubionych francuskich serów. Jest świetny
do przegryzania przy piciu wina, ale równie dobrze komponuje się z warzywnymi daniami. W Polsce bardzo
przypomina go ser typu Bursztyn lub Szafir.
Składniki (na duży garnek):
- 4 cukinie
- 4 ziemniaki
- 30 ml śmietanki 18 %
- 100 g sera comté (lub innego) startego na tarce
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Obrać i oczyścić ziemniaki, a cukinie umyć i obciąć końcówki
(nie obierać!). Pokroić warzywa na nieduże kawałki. Włożyć do garnka i zalać
wodą, tak aby poziom wody był równy z poziomem warzyw. Gotować do miękkości.
2. Do garnka dodać śmietankę,
przyprawy i polowe sera. Zmiksować blenderem. Zupa jest gotowa do podania. Na
talerzu można jeszcze ją posypać reszta sera dla dekoracji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz