poniedziałek, 26 stycznia 2015

Zimowa zupa z cukinii, ziemniaków i sera Comté



Comté, to jeden z moich ulubionych francuskich serów. Jest świetny do przegryzania przy piciu wina, ale równie dobrze komponuje się z  warzywnymi daniami. W Polsce bardzo przypomina go ser typu Bursztyn lub Szafir.

Składniki (na duży garnek):

- 4 cukinie
- 4 ziemniaki
- 30 ml śmietanki 18 %
- 100 g sera comté (lub innego) startego na tarce
- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Obrać i oczyścić ziemniaki, a cukinie umyć i obciąć końcówki (nie obierać!). Pokroić warzywa na nieduże kawałki. Włożyć do garnka i zalać wodą, tak aby poziom wody był równy z poziomem warzyw. Gotować do miękkości.
2.  Do garnka dodać śmietankę, przyprawy i polowe sera. Zmiksować blenderem. Zupa jest gotowa do podania. Na talerzu można jeszcze ją posypać reszta sera dla dekoracji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz