piątek, 20 lutego 2015

Owsiano-amarantusowe ciasteczka



Pomysłów na owsiane ciasteczka jest wiele. U mnie tym razem wersja bez cukru i z siemieniem lnianym zamiast jajek. Dzięki temu unikamy łączenia białka zwierzęcego z węglowodanami, a ciastka dzięki temu są łatwiej trawione.

Składniki:

- szklanka płatków owsianych
-szklanka maki z amarantusa
- pół szklanki pestek dyni
- pół szklanki pestek słonecznika
- pół szklanki suszonej żurawiny
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki stewii
- szczypta soli i cynamonu

Przygotowanie:

1. W szklance połączyć zmielone siemię lniane z podwójną ilością gorącej wody.  Poczekać, aż mieszania zamieni się w kleistą masę.
2. W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki. Dodać siemię lniane i rozpuszczony olej kokosowy. Wymieszać. Jeśli masa jest za gęsta dodać trochę wody.
3. Wyłożyć płaską brytfankę papierem do pieczenia, a nie nim rozprowadzić ciasto. Wyrównać jego poziom za pomocą łyżki zwilżonej woda (inaczej masa klei się do łyżki).
4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180° i piec ciasto prze około 25 min. Po wyjęciu z piekarnika pokroić na kilkucentymetrowe ciasteczka. Można je spokojnie przechowywać przez kilka dni i zabierać na wynos.
U mnie brytfanka ma wymiary 24x28 cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz