Bataty lub inaczej słodkie ziemniaki są co raz popularniejsze.
Co raz więcej osób próbuje je przyrządzać i zachwyca się ich smakiem. Skuszona oryginalnym
smakiem i walorami odżywczymi spróbowałam i ja!
Składniki:
-1 duży batat
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sol, pieprz, ostra papryka, tymianek
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
1. Obrać słodkiego ziemniaka ze skórki i opłukać pod bieżącą
wodą. Pokroić go w kilkucentymetrowe słupki i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej
papierem. Polać oliwą, posypać przyprawami i dodać przekrojony na pół ząbek czosnku, a następnie pomieszać wszystko
rekami.
2. Tak przygotowane ziemniaki włożyć do piekarnika
nagrzanego do 200° i piec przez około 25-30 minut. Na koniec można włączyć funkcje
pieczenia od góry, żeby ziemniaki były bardziej chrupiące.
Gotowe!
Słodki smak ziemniaków był rzeczywiście bardzo ciekawy, a w
konsystencji batatowe frytki są bardzo miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz
(bardziej niż z tradycyjnych ziemniaków). Idealnie smakują maczane w ketchupie,
majonezie lub posypane starym parmezanem, albo po prostu bez niczego. Raczej nie wyobrażam sobie ich jako
dodatek do mięsnych dań. To świetny pomysł na lekką kolacje. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz