piątek, 27 lutego 2015

Sałatka z surowego selera



Ta sałatka jest bardzo prosta i świetnie pasuje jako dodatek kiedy podajemy pasztety i wędliny lub jako zwykła przystawka. Francuzi jedzą selera w takiej formie bardzo często, aż dziwne ze w Polsce używamy go jedynie w formie gotowanej.

Składniki:

- Seler  
- Majonez
- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Selera myjemy i obieram ze skory.  Ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
2. Dodajemy taką ilość majonezu na jaka mamy ochotę i w zależności od wielkości selera. Dodajemy przyprawy i mieszamy całość. Jeśli sałatka wydaje się za gęsta można dodać odrobinę wody.

Odkryłam tą sałatkę podczas jednej z rodzinnych kolacji, kiedy była podawana jako dodatek do pasztetu z zająca. U mnie dzisiaj prawdziwa włoska mortadela z pistacjami i do tego porcja selerowej sałatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz