niedziela, 19 października 2014

Migdałowy kalafior z ziarnami

Migdałowy kalafior z ziarnami


Dziś chciałam Wam zaproponować zdrowszą alternatywę dla naszego rodzimego kalafiora na zasmażanej bułce tartej. U mnie w roli panierki pojawiają się rozmaite ziarna i mąka migdałowa.

Składniki:

- 1 cały kalafior
- 1/3 szklanki mąki migdałowej
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki ziaren dyni
- 2-3 łyżki ziaren sezamu
- masło lub olej kokosowy
- sól, pieprz, ostra papryka




Przygotowanie:


1. Ugotować kalafior do miękkości w lekko osolonej wodzie.
2. Rozgrzać dużą patelnię i lekko zarumienić na niej mąkę migdałową i ziarna. Następnie dodać wcześniej odcedzonego i pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora.
3. Przyprawić wszystko wedle uznania (ja lubię to danie na ostro), dodać odrobinę masła lub oleju kokosowego, dobrze wymieszać i gotowe!

To danie świetnie sprawdza się jako pożywny lunch-box do pracy! A zamiast kalafiora można użyć brokuł lub pomieszać obydwa warzywa...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz