Migdałowy kalafior z ziarnami
Dziś chciałam Wam zaproponować zdrowszą alternatywę dla naszego rodzimego kalafiora na zasmażanej bułce tartej. U mnie w roli panierki pojawiają się rozmaite ziarna i mąka migdałowa.
Składniki:
- 1 cały kalafior
- 1/3 szklanki mąki migdałowej
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki ziaren dyni
- 2-3 łyżki ziaren sezamu
- masło lub olej kokosowy
- sól, pieprz, ostra papryka
Przygotowanie:
1. Ugotować kalafior do miękkości w lekko osolonej wodzie.
2. Rozgrzać dużą patelnię i lekko zarumienić na niej mąkę migdałową i ziarna. Następnie dodać wcześniej odcedzonego i pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora.
3. Przyprawić wszystko wedle uznania (ja lubię to danie na ostro), dodać odrobinę masła lub oleju kokosowego, dobrze wymieszać i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz