Por to bardzo zdrowe warzywo. Zawiera wapń, fosfor, żelazo,
potas oraz witaminy – C, A, E, B1, B2 i PP. W polskiej kuchni stosuje się go głownie
jako dodatek. Natomiast Francuzi używają go także jako główny składnik zapiekanek,
zup i sosów. U mnie dzisiaj lekko pikantny omlet z potem.
Składniki:
-2 jajka
- 2 łyżki maki z brązowego ryżu.
- 1/3 średniego pora
- 50- 70 g sera koziego
- sól, pieprz
- łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
1. Dokładnie umyć i pokroić
pora.
2. Oddzielić białka
od żółtek. Żółtka zmiksować z mąką i przyprawami.
3. Ubić białka ze szczypta soli. Dodać je delikatnie mieszając
do masy z żółtek. Dodać pora.
4. Rozgrzać patelnie i roztopić na niej olej kokosowy. Usmażyć
omlet na średnim ogniu, żeby się nie przypalił. Kiedy jest już ścięty, można go
przekręcić na druga stronę.
5. Podawać z kozim
serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz