poniedziałek, 27 października 2014

Omlet z porem i kozim serem






Por to bardzo zdrowe warzywo. Zawiera wapń, fosfor, żelazo, potas oraz witaminy – C, A, E, B1, B2 i PP. W polskiej kuchni stosuje się go głownie jako dodatek. Natomiast Francuzi używają go także jako główny składnik zapiekanek, zup i sosów. U mnie dzisiaj lekko pikantny omlet z potem.


Składniki:


-2 jajka

- 2 łyżki maki z brązowego ryżu.

- 1/3 średniego pora

- 50- 70 g sera koziego

- sól, pieprz

- łyżeczka oleju kokosowego



Przygotowanie:


1.  Dokładnie umyć i pokroić pora.

2.  Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z mąką i przyprawami.

3. Ubić białka ze szczypta soli. Dodać je delikatnie mieszając do masy z żółtek. Dodać pora.

4. Rozgrzać patelnie i roztopić na niej olej kokosowy. Usmażyć omlet na średnim ogniu, żeby się nie przypalił. Kiedy jest już ścięty, można go przekręcić na druga stronę.

5. Podawać z  kozim serem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz