niedziela, 26 października 2014

Zupa krem z pomidorów i ciecierzycy


Krem z pomidorów gości dosyć często w mojej kuchni. Tym razem chciałam wzbogacić go bardzo zdrową i mocno białkową ciecierzycą (ponad 19 g na 100 g produktu). Efekt był bardzo zadowalający!


Składniki:


- 500 ml przecieru pomidorowego
- 3/4 szklanki ciecierzycy
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól, imbir, ostra papryka
- łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:


1. Ugotować ciecierzycę do miękkości i odcedzić.
2. Pokroić i podsmażyć cebulę na oliwie w garnku, w którym będziemy potem gotować zupę. 
3. Dodać ciecierzycę i przecier pomidorowy. Zagotować. 
4. Dodać przyprawy i pokrojony czosnek (nie dodaje go wcześniej, żeby nie stracił aromatu i swoich wartości). Zmiksować. Gdy zupa jest za gęsta dodać wody. Zupa jest gotowa do podania!      
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz