Krem z pomidorów gości dosyć często w mojej kuchni. Tym razem chciałam wzbogacić go bardzo zdrową i mocno białkową ciecierzycą (ponad 19 g na 100 g produktu). Efekt był bardzo zadowalający!
Składniki:
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 3/4 szklanki ciecierzycy
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól, imbir, ostra papryka
- łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Ugotować ciecierzycę do miękkości i odcedzić.
2. Pokroić i podsmażyć cebulę na oliwie w garnku, w którym będziemy potem gotować zupę.
3. Dodać ciecierzycę i przecier pomidorowy. Zagotować.
4. Dodać przyprawy i pokrojony czosnek (nie dodaje go wcześniej, żeby nie stracił aromatu i swoich wartości). Zmiksować. Gdy zupa jest za gęsta dodać wody. Zupa jest gotowa do podania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz