wtorek, 28 października 2014

Ciasto marchewkowe z jabłkiem i żurawiną



 Składniki :


- 2 szklanki maki gryczanej

- 1 szklanka cukru trzcinowego lub ksylitolu

- 4 jajka

- 3 starte marchewki

- 2 starte jabłka

- 3 łyżki suszonej żurawiny

- 3 łyżki płatków migdałowych

- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

- łyżeczka cynamonu, łyżeczka imbiru

- 1 saszetka proszku do pieczenia

Przygotowanie:


1. Połączyć za pomaca miksera żółtka, olej i cukier. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.

2. Dodać jabłko, marchew, żurawinę, płatki migdałowe, cynamon i imbir. Wymieszać łyżką.

3. Ubić białka na sztywna pianę. Stopniowo dodawać ją do reszty składników i delikatnie wymieszać.

4. Przygotowane ciasto przełożyć na wysmarowana tłuszczem formę i piec około 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180°. Zalecam sprawdzanie patyczkiem stopnia wypieczenia ciasta przed wyjęciem go, bo nie wszystkie piekarniki są takie same.

Ciasto jest raczej Malo słodkie, wiec świetnie nadaje się na śniadanie lub na zdrowa przekąskę do pracy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz