piątek, 7 listopada 2014

Cukiniowo - marchwiowa zupa z sezamem



Sezam jest nam znany głownie "na słodo" w postaci nie przez wszystkich lubianej chałwy lub sezamków. Spotykamy go również w daniach kuchni azjatyckiej lub jako posypka na pieczywie. Ze względu na jego niezwykłe własciwosci, warto go wprowadzać do naszej diety o wiele częsciej. Jest on bogaty w związki takie jak magnez, cynk i witaminy, ale przede wszystkim w wapń. 100g sezamu zawiera go 10 razy więcej niż taka sama ilość niesłusznie obsławionego krowiego mleka! Poza tym białko pochodzace z tych ziaren ma prawie taką samą zawartosć co jajka. 
Jak zatem przemycić sezam do codziennych dań obiadowych? Oto moja propozycja…



Składniki:


- 3 marchewki

- 2 cukinie

- 1 cebula

- zmielony sezam

- sol, pieprz, ostra papryka, estragon, imbir

- łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:


1. Umyć, obrać i pokroić warzywa. Rozgrzać olej kokosowy w garnku i podsmażyć cebulę.

2. Po chwili dodać warzywa i zalać wszystko wrzątkiem (nie przekraczając poziomu warzyw). Ugotować do miękkości.

3. Dodać przyprawy. Zmiksować na gładką zupę. Nałożyć porcje zupy do miski i dodać 2 łyżki zmielonego sezamu. Wymieszać i zjeść! Moim zdaniem kombinacja smaku sezamu i marchwi sprawdza się znakomicie.


Jeśli chodzi o mielenie sezamu, to używam do tego elektrycznego młynka do kawy. Miele w nim bez problemu, sezam, siemię lniane, płatki owsiane, orzechy… Potem przekładam do słoików i używam w miarę potrzeby.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz