piątek, 28 listopada 2014

Dorada zapieczona z warzywami i białym winem



Pomysł na lekką kolacje przypominającą smaki letnich pobytów nad morzem.

Składniki (dla 2 osób):                                              

- 2 filety z dorady lub innej białej ryby
- 1 cukinia
- 1 cebula czerwona
- 1 zwykła cebula
- 2 pomidory
- 1 cytryna
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

1. Dno dużego żaroodpornego naczynia wysmarować oliwa z oliwek. Pokroić obydwie cebule w piórka i wyłożyć na dnie naczynia. Pokroić cukinie cienko i wyłożyć na cebuli. Pomidory pokroić w drobną kosteczkę. 2/3 pomidorów wyłożyć na warstwie cukinii. Resztę zostawić na później.

2. Posypać warzywa ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wyłożyć na nich wcześniej opłukane filety z ryby i przyprawić solą i pieprzem. Na filetach ułożyć plastry cytryny i posypać resztą pomidorów.  Polać  całość białym winem i posypać jeszcze raz ziołami prowansalskimi i posiekanym czosnkiem.

3. Piec przez pierwsze 10 min w temperaturze 200°.  Potem zmniejszyć temperaturę do 170° i piec jeszcze przez 20 min. Gotowe. Serwować z ryżem, świeżą bagietką lub samo...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz