Pomysł na lekką kolacje przypominającą smaki letnich pobytów
nad morzem.
Składniki (dla 2 osób):
- 2 filety z dorady lub innej białej ryby
- 1 cukinia
- 1 cebula czerwona
- 1 zwykła cebula
- 2 pomidory
- 1 cytryna
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1. Dno dużego żaroodpornego naczynia wysmarować oliwa z oliwek.
Pokroić obydwie cebule w piórka i wyłożyć na dnie naczynia. Pokroić cukinie
cienko i wyłożyć na cebuli. Pomidory pokroić w drobną kosteczkę. 2/3 pomidorów wyłożyć
na warstwie cukinii. Resztę zostawić na później.
2. Posypać warzywa ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wyłożyć
na nich wcześniej opłukane filety z ryby i przyprawić solą i pieprzem. Na
filetach ułożyć plastry cytryny i posypać resztą pomidorów. Polać całość
białym winem i posypać jeszcze raz ziołami prowansalskimi i posiekanym
czosnkiem.
3. Piec przez pierwsze 10 min w temperaturze 200°. Potem zmniejszyć temperaturę do 170° i piec
jeszcze przez 20 min. Gotowe. Serwować z ryżem, świeżą bagietką lub samo...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz