czwartek, 13 listopada 2014

Tarta z brokułami i szpinakiem na bezglutenowym cieście




Odkąd staram się jest zdrowo i bez glutenu, brakowało mi francuskich słonych tart z rożnymi nadzieniami, które świetnie nadają się na obiad na wynos do pracy. Nie chciałam używać tych napakowanych chemią i margaryną gotowych ciast, chciałam zrobić je sama ze zdrowych składników. Udało się! Ciasto było lekko kruche i bardzo dobrze komponowało się z farszem (powiedziałabym, ze nawet lepiej niż gotowe ciasto ze sklepu...)

Składniki na ciasto:


-  szklanka maki z brązowego ryżu

- 1/2 szklanki  maki z amarantusa

- łyżka masła

- 2 jajka

- szczypta soli


Składniki na farsz:

- ½ brokułu

- 4 kostki mrożonego szpinaku (około 100g)

- 3 jajka

- łyżeczka masła

- sol, ostra papryka, słodka papryka, pieprz, oregano i estragon

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (do wysmarowania ciasta)

-100 g koziego sera

Przygotowanie:


1.  Połączyć wszystkie składniki na ciasto i ugnieść je rękami. Kiedy ciasto jest już jednolitą masą można je rozwałkować, lub po prostu ugnieść palcami duży placek i ułożyć go na formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie folia aluminiowa, bo zabrakło papieru). Nakłuć je widelcem w kilku miejscach. Posmarować powierzchnie ciasta koncentratem pomidorowym.


2. Brokuły pokroić w drobne kawałki. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na nich brokuły aż staną się miękkie. Dodać szpinak i rozpuścić. Dodać przyprawy.



3. Przełożyć zawartość patelni na ciasto wysmarowane koncentratem. W oddzielnym naczyniu roztrzepać 3 jajka z pomocą widelca i wylać równomiernie na masę brokułową. Poukładać krążki koziego sera i posypać słodką papryką. 



4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180° i piec tarte przez około 45 min.



Pycha!! Nawet odgrzewana w pracy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz