Odkąd staram się jest zdrowo i bez glutenu, brakowało mi francuskich słonych tart z rożnymi nadzieniami, które świetnie nadają się na obiad na wynos do pracy. Nie chciałam używać tych napakowanych chemią i margaryną gotowych ciast, chciałam zrobić je sama ze zdrowych składników. Udało się! Ciasto było lekko kruche i bardzo dobrze komponowało się z farszem (powiedziałabym, ze nawet lepiej niż gotowe ciasto ze sklepu...)
Składniki na ciasto:
- szklanka maki z
brązowego ryżu
- 1/2 szklanki maki z
amarantusa
- łyżka masła
- 2 jajka
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- ½ brokułu
- 4 kostki mrożonego szpinaku (około 100g)
- 3 jajka
- łyżeczka masła
- sol, ostra papryka, słodka papryka, pieprz, oregano i
estragon
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (do wysmarowania ciasta)
-100 g koziego sera
Przygotowanie:
1. Połączyć wszystkie
składniki na ciasto i ugnieść je rękami. Kiedy ciasto jest już jednolitą masą można
je rozwałkować, lub po prostu ugnieść palcami duży placek i ułożyć go na formie
do tarty wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie folia aluminiowa, bo zabrakło papieru). Nakłuć je widelcem w kilku miejscach. Posmarować
powierzchnie ciasta koncentratem pomidorowym.
2. Brokuły pokroić w drobne kawałki. Na patelni rozgrzać masło
i usmażyć na nich brokuły aż staną się miękkie. Dodać szpinak i rozpuścić. Dodać
przyprawy.
3. Przełożyć zawartość patelni na ciasto wysmarowane
koncentratem. W oddzielnym naczyniu roztrzepać 3 jajka z pomocą widelca i wylać
równomiernie na masę brokułową. Poukładać krążki koziego sera i posypać słodką
papryką.
4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180° i piec tarte przez
około 45 min.
Pycha!! Nawet odgrzewana w pracy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz